Om Amanda Christensen

Året var 1883, och lantbrukardottern Amanda Svensson från Gnesta kom till Stockholm 20 år gammal för att börja arbeta som lärarvikarie. Men det varade bara en kort tid.

Redan 1884 började Amanda på Edén som kravattsömmerska. Hon var en oerhört driftig och kreativ person och startade redan året efter - 1885 - sin egen firma. Hon skaffade en liten ateljé på Stora Nygatan i Gamla stan och anställde ytterligare två sömmerskor.

På den tiden var produktionen endast vita flugor. En accessoar som var gångbar, då huvudstadens herrar i de högre samhällsskikten i princip varje kväll klädde sig i frack. Efter en tid utökades sortimentet med svarta flugor, och kundkretsen utvidgades även utanför huvudstaden.

Namnet Christensen kom då Amanda i slutet av 1880-talet gifter sig med den danske xylografen Christian Christensen, som hon senare fick två barn med. 

1890 gör Amanda sin första utlandsresa i studiesyfte. Fylld av inspiration och nya intryck expanderar hon sin verksamhet med ett tiotal sömmerskor, och utökar sitt sortiment med kravatter i flera färger och mönster.

Siden var på den tiden ett exklusivt material som tidigare varit ovanligt, men Amandas framsynthet samt känsla för detaljer gjorde att hon inledde samarbeten med agenter och leverantörer i både Italien och Frankrike. Hennes inspirations- och inköpsresor i Europa fortsatte regelbundet och i början av 1900-talet gjordes de även i sällskap med sonen Rudolf. Hon var en stark profil i en annars mansdominerad värld och hennes framgång förklarade hon själv med det numera klassiska citatet:

Unknown_1-min-min

"Jag säljer inte ett pris, jag säljer kvalitet"

Firman växte stadigt och 1909 hade man flyttat in i en stor fastighet på Kungsbroplan 1, där Amandas namn fortfarande idag pryder fasaden. Det var under samma tid Amanda ombildade till aktiebolag och sonen Rudolf tog över den dagliga driften. Företaget skulle komma att drivas vidare av ytterligare två generationer Christensen i Stockholm, innan det säljs till företaget Jens Engwall AB. Med samma känsla för kvalitet och stil som Amanda haft, tog Jens Engwall hand om varumärket och lät de två företagen bli till Amanda Christensen AB.

Att förvalta ett över 100 år gammalt, äkta svenskt varumärke är ett ansvar som kräver respekt för såväl historia, som kunskap om textil och god stilkänsla.

Man är fortfarande idag Kunglig Hovleverantör, en titel som förlänades företaget redan 1949. Huvudkontoret är beläget i Ulricehamn, medan den mesta produktionen görs i Italien, till viss del hos samma leverantörer som Amanda själv använde sig av.

Amanda_christensen-min